Resepi yang mudah untuk dibuat apatah lagi dimakan.Saya namakan resepi ini Wedges Tautan Hati ala KFC..Tidak perlu untuk ke Kentucky Fried Chicken untuk mendapat wedges lagi.Saya ada rahsianya.YEs!.Siapa makan confirm nak lagi.Tak perlu pun nak menjilat jari lagi selepas ini kerana boleh dibuat sendiri.
RESEPI WEDGES TAUTAN HATI..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan:
1. Kentang (Sebanyak yang diperlukan untuk makan)
2. Garam
3. Pati Ayam
4. Tepung gandum
5. Serbuk Lada Hitam
Cara-cara:
Berdasarkan apa yang saya buat:
1. Kentang direndam di dalam air panas 2minit.Potong kentang seperti potong epal @ ala-ala yang selalu
makan kat KFC tu.Kalau tak potong kulit pun takpe.lagi ok.
2. Rebuskan kentang di dalam air.Sila campur garam dan pati ayam secukup rasa,apapun jangan la banyak
sangat.Ada yang kata tak perlu direbus.Tapi bagi Chef perlu untuk melembutkan tekstur kentang.
3. Keluarkan kentang dari rebusan.Untuk memastikan kentang sudah boleh dikeluarkan,gunakan garfu dan
cucuk pada kentang.Kalau suku garfu dah termasuk dalam kentang,maknanya sudah boleh
dikeluarkan.Tapi pastikan jangan lama sangat rebus.Nanti kentang lembut sangat.
4 Panaskan minyak dalam kuali.Minyak mestilah boleh menenggelamkan kentang-kentang itu nanti.
5.Kentang-kentang tadi,balutkan dengan serbuk tepung gandum+lada hitam(dicampur)lagi banyak lada hitam
lagi pedas.Peringatan kat sini,tepung gandum jangan letak air..Hehe.Masa Chef cuba resepi ini.Chef
pada kentang.
6. Goreng wedges semuat kuali sehingga warna agak keperangan dan angkat.
7. Boleh la dihidangkan bersama mayonis dll.
Siap.Senangkan?Bolehla dihidangkan untuk keluarga tersayang pada watu sarapan pagi ataupun minum petang.Mudahkan?.Belum cuba belum tahu.mudah je memasak ni.Hehe.Apapun bak kata Chef dari MasterChef,masakan yang sedap adalah MASAKAN DARI HATI.Selamat mencuba.Sila tinggalkan komen anda.:)Jumpa lagi dalam resepi yang lain pula nanti.Bye...